Caipirinha
Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση της cachaca. Αυτό όμως που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι η ιστορία της αρχίζει από τη στιγμή που οι Πορτογάλοι έφεραν από τη Μαδέρα το ζαχαροκάλαμο κα τις τεχνικές απόσταξής του.
Μια από τις εκδοχές αναφέρει ότι το απόσταγμα εμφανίστηκε στο Pernambuco όταν ένας σκλάβος, που εργαζόταν στις φάρμες που καλλιεργούσαν ζαχαροκάλαμο άφησε αποθηκευμένη την “cagaca”, έναν ζωμό πρασινωπό και σκούρο που δημιουργείται κατά τη διάρκεια του βρασμού του ζωμού του ζαχαροκάλαμου. Το υγρό έβραζε με φυσικό τρόπο (φυσική ζύμωση) και χάρη στις αλλαγές της θερμοκρασίας εξατμιζόταν και συμπυκνωνόταν σχηματίζοντας μικρές σταγόνες cachaca στο ταβάνι της φάρμας. Καθώς το υγρό έσταζε στα κεφάλια τους και έφτανε μέχρι το στόμα τους, οι σκλάβοι δοκίμαζαν το ποστό που πήρε το όνομα “pinga” (στάλα). Στην ίδια συνθήκη, η cachaca που έσταζε από την οροφή έπεφτε πάνω στις πληρές που είχαν οι σκλάβοι στις πλάτες τους, εξαιτίας των χτυπημάτων που δέχονταν στο σώμα τους ως τιμωρία. Το κάψιμο που προκαλούνταν από την επαφή της cachaca με τις πληγές έδωσε άλλο ένα όνομα σ’αυτό το ίδιο απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο: “aguardente” (το νερό που καίει). Αυτή είναι και η πιο αξιόπιστη εξήγηση της ανακάλυψης αυτού του τυπικού βραζιλιάνικου ποτού.